En jobbigt problem för främst kvinnor. De små groparna i huden, gärna runt rumpa och lår, som fått det fina smeknamnet ”apelsinhud”. 

Celluliter sägs oftast beror på mindre blodtillförsel tack vare viktuppgång. När man går upp i vikt så förstoras fettcellerna som lever i underhuden. Dessa förstorade fettceller skapar ett tryck mot blodkärlen och därmed försämras blodcirkulationen.

Försämringen kan i sin tur leda till vattenansamlingar. Dessa förträngningar och stopp skapar en perfekt miljö för restprodukter att stanna kvar längre i kroppen än de egentligen ska. Tillsammans bidrar dessa till att vi ser så kallade ”celluliter” på huden. Ju tunnare hud man har, desto tydligare blir dem. Det är en av anledningarna varför man ser dem mest på kvinnor då de har tunnare hud än män.

Det finns tre grader av celluliter. Den första typen syns bara om man klämmer ihop huden. Det är den mildaste graden. Andra typen syns även när man står upp. Hudläkare brukar säga att det betyder att blodcirkulationen har försämrats och slaggprodukter har tagit rot.l I den tredje graden kan man även se celluliter när man ligger ner. Då har restprodukterna börjat bilda en allt fastare massa under huden.

Hur blir man av med dem?

Ett av de vanligaste råden är att börja träna. När man minskar på fettcellerna i underhuden så kommer blodkärlen att vidgas till sin fulla storlek igen och blodcirkulationen blir bättre. Är man rökare så är det dags att sluta, på en gång! Rökning är inte bara väldigt farligt i allmänhet: det gör också huden mindre spänstig vilket kan bidra till uppkomsten av celluliter.

En annan smart metod som man gärna kan kombinera med träning för snabbare resultat är en skinroller. Den tränger ner och stimulerar huden till att skapa mer kollagen.