De vanligaste besvären under graviditeten

Alla som har gått igenom en graviditet har garanterad upplevt ett eller flera besvär med någon del av kroppen. Här tar vi en titt på vilka besvär som är mest förekommande, så har man planerat att bli gravid för fösta gången kan det ju vara bra att veta vad man kan behöva vara medveten om.

Ryggen

Även de som inte varit gravid tidigare vet säkert med sig att ryggbesvär är något många kvinnor drabbats av under graviditeten. Detta är ju inte så underligt med tanke på den ökade vikten man bär framtill och hur ryggraden justeras för att hantera detta. Personer som haft ryggbesvär innan rekommenderas ofta kontakta en sjukgymnast för att få tips om rörelseövningar som kan minska, men faktum är att alla gravida kan dra nytta av sådana övningar.

Bäcken

Ett annat väldigt vanligt problem är något man kallar foglossningar, men barnmorskor brukar numera bara kalla det bäckensmärtor. Detta är ett resultat av att graviditetshormoner luckrar upp fogarna i bäckenbenet för att ge mer utrymme när det är dags för förlossning. En ofta använd metod för att lindra detta besvär är en stödgördel som hjälper till att pressa ihop bäckenbenet.

Illamående

Illamående är nog den mest förknippade åkomman när det kommer till graviditet och brukar ju ofta kallas för morgonsjukan. Numera brukar man dock använda termen graviditetsillamående. Detta är speciellt vanligt i början av graviditeten och brukar ofta användas som ett tecken på att man blivit gravid. Även om ett test är så klart en bättre indikator. Ett tips för de som upplever detta på morgonen är att försöka få i sig något redan innan man kliver upp, och under dagen kan det vara bättre att försöka äta mindre men fler mål.

Glatt muskulatur

Glatt muskulatur är i sig inte ett problem, men då all sådan muskulatur slappnar av när man är gravid kan det orsaka en del besvär. Främst bland dessa är halsbränna och förstoppning. För att undvika halsbränna kan man undvika stark mat och kaffe, och man bör även inte äta allt för sen på kvällen. Vill man motverka förstoppning bör man se till att dricka rikligt med vatten och äta fiberrik mat. Motion kan också hjälpa en att undvika detta.