Det börjar bli trendigt att doftsätta sitt hem med eteriska oljor och naturliga doftoljor som man droppar i vattnet i speciella rumsfuktare. Förångningen sker genom ultraljud som vibrerar vattnet som blir till en vattenånga. För vissa handlar det kanske om att bara sprida god doft och fräschör hemma, men det finns lite vetenskap som visar på att vissa dofter kan ha positiva effekter även på hälsan. Här kommer ett litet sammandrag av vad vi vet om doft och hälsa.

Forskning från Uppsala universitet har konstaterat att natur gör människor i städerna lugna och mindre stressade, det är kanske lätt att tro att det handlar om färger och ljud, men istället konstaterades att det var just doften som hade störst betydelse. Så dofter kan påverka vår sinnesstämning, vilket kan innebära att doftsättningen i hemmet kan hjälpa oss av skapa den känsla som vi har behov av. Lavendel är en av de dofter som många upplever som rogivande, men även rosmarinolja sägs kunna skapa ett lugn i sinnet. Vill du tvärt om pigga upp sinnesstämningen så är pepparmynta ett alternativ som kan hjälpa dig med detta.

När du är sjuk så finns det också dofter som sägs kunna lätta upp nästäppa och hjälpa dig läka förkylningen. Tee tree-olja är en sådan olja, gärna i kombination med rosmarinolja. Ett gammalt husmorsknep är att inhalera dessa över ett fat med hett vatten. Men välj olja med omsorg så köper en olja som inte bara är doftsatt utan också innehåller de ämne som du behöver. Olja kan också användas i exempelvis badvattnet för att lindra muskelspänningar och hjälpa dig att koppla av. Det finns med andra ord många sätt att tillgodogöra sig de positiva aspekterna som doftoljor kan ge.