HLR står för Hjärt- Lungräddning och finns till för att utföra första hjälpen på personer som har fått ett hjärtstopp eller ett luftvägsstopp. Med HLR vill man antingen få igång hjärtat igen eller rensa luftvägarna för att få igång andningen om personen i fråga till exempel satt i halsen.

11707780-first-aid-training

Att ha kunskaper i HLR räddar liv. Det är en trygghet att kunna eftersom man aldrig vet när och var en person kan hamna i allvarlig nöd. Det är ofta frågan om bara ett par minuter och det tar något längre tid för ambulanspersonalen att infinna sig på platsen. Är vi fler i samhället som kan HLR är chansen att fler liv kan räddas större.

För att lära sig hjärt- lungräddning kan man gå en så kallad HLR-kurs. En kurs i HLR kan man bland annat gå hos HLR hjälpen. Där får man lära sig de grundläggande stegen i hur man utför HLR. HLR hjälpen har utbildningar runtom i hela Sverige. På kursen lär man sig bland annat att kontrollera en persons tillstånd, hur man larmar samt hur man utför hjärt -lungräddning på en person i medvetslöst tillstånd. Den praktiska delen i kursen utförs på en HLR-docka. Kursen tar ca 1 och ½ timme. Det handlar med andra ord om ett fåtal men livsnödvändiga timmar som du kan ha nytta av för resten av livet.

Vårdguiden kan man läsa att syftet med HLR är att i en riskfylld situation som hjärtstopp försöka hålla igång hjärtat tills kunnig personal anländer till plats. Att utföra HLR kan ha en enorm betydelse om en person drabbats av ett hjärtstopp. Om hjärtat slutar slå normalt kan hjärnan ta stor skada eftersom den inte får tillräckligt med syre. Efter bara 3 minuter av hjärtstillestånd kan man drabbas av hjärnskador och andra allvarliga åkommor.