I dagens alltmer stressade samhälle kan det vara lätt att glömma bort sig själv. Förutom allt vi kan göra med kroppen på utsidan, är det minst lika viktigt att ta hand om sig själv på insidan. I denna artikel kikar vi närmare på just detta ämne.

Personlig utveckling

Känner du att du kanske skulle behöva prata med någon, få hjälp av en coach att komma vidare med just din personliga utveckling? Det finns mycket hjälp att få och det kan vara skönt att faktiskt få prata med någon utomstående om sitt liv och veta vad just du kan göra för att må bättre och komma vidare i ditt liv. Det kan vara så enkelt som att få hjälp med att få tiden att räcka till. Det fantastiskt också att bara för en gångs skull gå in mer på sig själv och reflektera över livet. Kanske behövs just det för att du ska få nya insikter och hjälp att prioritera rätt i livet.

Meditation

Detta är ett begrepp som innefattar metoder för kroppslig och mental avslappning. Man koncentrerar sig ofta på något specifikt exempelvis ett föremål eller en föreställning. Övningen utförs oftast sittande men även liggandes, vanligast är dock sittandes i en avslappnande ställning med benen i kors och ögonen lätt slutna. Målet med övningen är att stilla sitt sinne som ska skapa ett inre lugn. Fördelar med meditation sägs vara många. Bland annat ska man få bättre minne, minskad stress, bättre sömn och minskad risk för depression för att nämna några. Låter rätt så bra, eller hur?

Mindfulness

En metod som kan användas för att hantera sin stress, oro och nedstämdhet. Här fokuserar man på det som finns här och nu. Det som är viktigt vid mindfulness är att vara uppmärksam på vad som händer just här och nu, du har en nyfikenhet och en acceptans till det du upplever. Man övar på att se på dig själv och andra med en kärleksfull inställning. Mindfulness används bland annat inom vården och kan lindra stress, oro, sömnproblem och andra psykiska besvär. På 1177s sida kan du läsa mer om mindfulness.