Det är inte alltid lätt att klippa sitt barns hår speciellt då det kan kräva att barnet sitter stilla en längre stund. Med några tips och tricks att ta till för att förbereda och genomföra är hårklippningen snabbt avklarad. Det är nämligen inte alltid problemfritt. Barnet kan ha svårt att sitta still och kan inte låta bli att vrida huvudet. Barnet kan också vara rädd för den vassa saxen och trimmern som låter. Det är inte heller lätt att motivera barnet till varför håret behöver ansas. A och O för en hemmaklippning är att skapa en trygg och lugn miljö och låta barnet vara delaktigt.

Låt barnet vara med

Det är alltid viktigt att barnet känner sig tryggt med dig, ett långsiktig projekt som Rädda Barnen kallar för trygghetskonto, även när du ska klippa barnets hår. Ett sätt är att inkludera barnet och att kunna svara på varför håret behöver klippas med jämna mellanrum. Om barnet inte vill få sitt hår klippt, låt då barnet bestämma en annan tidpunkt när det ska ske, inte om det ska ske. När det är dags för klippning kan du låta barnet få vara med när du plockar fram saxen, trimmern, sprayflaskan och annat som behövs. Ett barn som vet vad som händer känner sig mer tryggt.

En trevlig frisörmiljö

På frisörsalonger erbjuds en stressfri stund i frisörstolen. Varför ska det vara annorlunda när man klipper hemma? Använd samma som experterna, verktygen som erbjuder distraktion. De vanligaste är musik, avkopplande prat, tidningar och filmer. Det yngre barnet kan få välja en barnfilm innan klippningen, som helst visas på en bärbar surfplatta som kan vinklas så att det blir lättare för dig att klippa håret. Barnradion på Sveriges radio är ett bra gratis alternativ. Ett äldre barn kan få välja sin egen musik eller podd som streamas från valfri media. Eller varför inte skapa en autentisk frisörmiljö med högar av magasin barnet kan bläddra igenom.