Vanliga ryggbesvär

Man brukar säga att alla har antingen haft eller kommer att få ont i ryggen någon gång i sitt liv. Det vanligaste är att man får kortvariga besvär som går över av sig själv efter en tid, men för en del är dessa besvär bestående eller återkommande och håller i sig en längre tid. 

Det mest drabbade området är den nedre delen av ryggen och många gör misstaget att försöka vila bort smärtan, men detta är aldrig en lösning och i värsta fall kan det förvärra besvären man redan har.

Om ens besvär inte går över av sig själv kommer man att behöva söka hjälp. Det finns olika vägar man kan ta, man kan till exempel vända sig till en naprapat och låta dem undersöka en, eller helt enkelt till sin lokala vårdcentral och se om man inte kan få ett utlåtande eller till och med en remiss för att besöka en specialist.

Tittar man på spektrumet av ryggbesvär så är den vanligaste typen diskbråck och spinal stenos. Diskbråck får man då en av diskarna mellan ryggradens kotor har brustit. Denna buktar då inåt mot ryggradskanalen men gör endast ont om det trycker mot antingen ryggmärgen eller nervrötterna. Detta går ofta över av sig själv men det händer att man kan behöva en operation.

Spinal stenos är en diskdegeneration och uppstår på grund av åldersförändring i ryggen. Som man blir äldre minskar vattenhalten i diskarna vilket gör att de sakta men säker även minskar i höjd. Detta kan negativt påverka gångförmågan och kan leda till att man inte längre klarar av eget boende.

Medan det inte finns några metoder för att förhindra besvär som diskbråck eller spinal stenos är det alltid rekommenderat att hålla sig aktiv och träna ryggen. Detta kan låta en undvika många andra ryggbesvär.