Vårda huden rätt

Vår hud är första försvaret vi har mot mycket i vår omgivning. Och medan den gör ett beundransvärt jobb i många avseenden finns det många fördelar med att hjälpa den på traven. 

Allt börjar med att lära känna sin hud bättre och veta var den kan behöva det där lilla extra. När det kommer till hudtyper finns det ett par olika man kan ha:

  • Torr hy – en finporig hud som har en tendens att strama åt, kan fjälla eller bli sträv och kan ibland även börja klia.
  • Fet hy – en hud som producerar mer fett i talgkörtlarna än normalt. Kan ofta se blank och glansig ut. Ökad risk för finnar, pormaskar och blemmor.
  • Känslig hy – kännetecknas av kraftig reaktion i kontakt med vissa ämnen eller temperaturförhållanden. Kan vara mer utsatt för inflammatoriska problem.
  • Normal hy – hud som inte har några av de ovanstående problemen.
  • Blandhy – har ofta torrare och fetare områden av huden. Är också den vanligaste hudtypen.

Oavsett vilken hudtyp man kan identifiera sig själv ha är det viktigt att man anpassar sina hudvårdsprodukter efter den. Detta gäller till och med för personer med normal hy, som till exempel inte borde använda hudvårdsprodukter som är framtagna för fet eller torr hy.

Vi kan göra en hel del hudvårdsbehandlingar i hemmet själv idag. Men det finns fortfarande ett antal olika som kräver speciell utrustning eller expertis. Vare sig man använder sig av dessa bara av skönhetsskäl eller för att få bukt med något problem man har med huden kan de vara väldigt effektiva och ge bra resultat.

Utöver dessa är det dock viktigt att etablera sin egen hudvårdsrutin som är anpassad sin egen hudtyp. När man först börjar ska man dock inte bli orolig om man inte ser förbättringar direkt. Det kan nämligen ta huden ett tag att vänja sig vid produkterna. Vilket också understryker vikten av att veta vilka produkter man faktiskt måste satsa på för att planera sin hudvård på lång sikt.